Ступио на снагу ембарго САД на нафту из Венецуеле

КАРАКАС: Амерички ембарго на венецуелску нафту ступио је данас на снагу, а циљ је да се председник Николас Мадура натера на оставку додатним слабљењем ионако ослабљене венецуелске привреде, преноси портал Сеебиз. 
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Америчким компанијама је забрањено не само да купују нафту од венецуеланске државне нафтне компаније ПДВСА и њених подружница него и свим правним лицима у иностранству да се користе америчким банковним системом за набаву нафте из те земље.

То је једна од мера које је најавио председник САД Доналд Трамп ради рушења венецуелске владе и доводења на власт опозиционог лидера Хуана Гваида. 
САД и више од 50 других земаља признали су Гваида као председника Венецуеле, пошто се он у јануару на митингу прогласио за привременог председника.

Венецуела је крајем 2018. извозила пола милиона барела на дан у САД, а три четвртине нафтних прихода су долазиле од америчких купаца. 
Већина земаља у свету, уклучујући Русију и Кину, и даље признају Николаса Мадура за легитимног председника Венецуеле.

eks
28.04.2019 • 13:14
Amerikanci su šizofrenici i psihopate. Celom svetu udaraju sankcije i misle da će time postići nešto. Medjutim, rezultat toga je samo još više država koje žele da se oslobode američkog jarma i terora. Amerika je postala imperija zla.
EUR/RSD 117.2782
Најновије вести