Столтенберг: Војска да прати борбу са климатским променама

ГЛАЗГОВ: Светске оружане снаге морају да прате глобалне напоре борбе са климатским променама и смање своје огромне емисије угљеника у складу са јасно дефинисаним мерилима, поручио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.
stoltenberg, tanjug
Фото: Tanjug Video, arhiva

Постоји мало поузданих података о емисијама створеним војним активностима, али нема сумње да су велике: извештај из 2019. закључује да би америчка војска била 47. највећи емитер гасова стаклене баште на свету да је држава, наводи Ројтерс.

"Не постоји начин да се достигне нето нулта вредност без укључивања и емисија из војске“, рекао је Столтенберг у интервјуу на климатској конференцији ЦОП26 у Глазгову, мислећи на амбиције многих држава да достигну нулту емисију до средине века.

Столтенберг, бивши специјални изасланик УН за климатске промене, рекао је да је рад у оквиру НАТО на методологији мерења емисија у оружаним снагама већ започео и да се он залаже да то буде завршено до краја 2022., што је циљ чије ће испуњење највише зависити од договора између 30 савезника.

Столтенберг је рекао да одређене армије већ улажу напоре у решавању овог проблема и као пример навео да америчка војска користи соларне панеле у својим инсталацијама, британска војска истражује алтернативна горива, а Шпанија сади дрвеће на војном земљишту које би везивало угљеник.

Он је упоредио тренутни енергетски изазов са којим се војске суочавају са одлуком Винстона Черчила пре Првог светског рата да замени угаљ нафтом као главним горивом за британску морнарицу , што је потез за који је Столтенберг рекао да је имао и еколошке и стратешке користи.

„Морамо пронаћи начин да помиримо потребу за зеленим и еколошки прихватљивим оружаним снагама са јаким и ефикасним оружаним снагама“, поручио је генерални секретар НАТО.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести