Сијарто: Мађарска не пристаје на забрану увоза руске нафте

БУДИМПЕШТА: Мађарска влада неће дозволити ембарго на испоруке руске нафте у облику који је недавно предложила Европска комисија, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.
peter sijarto tanjug
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Он је коментаришући припрему шестог пакета санкција против Русије навео да би ступањем овог предлога на снагу било „поткопано снабдевање Мађарске енергијом, а преко ње и целокупна мађарска привреда", преноси ТАСС.

Несто раније данас је мађарски премијер Виктор Орбан рекао да би забрана испоруке руске нафте погодила економију земље попут атомске бомбе и да је то „црвена линија” за Будимпешту.

Мађарска влада је више пута објашнајавала како је једина велика рафинерија нафте у земљи технолошки уређена на такав начин да најмање 65 одсто сирове нафте долази из Русије.

С друге сране, извршни директор у компанији МОЛ Жолт Хернади напомиње да ће бити потребне две до четири године и неколико стотина милиона долара за реструктурирање процеса производње и прелазак на друге сировине, те додаје да је та фирма недавно била присиљена да разради такав сценарио.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести