Северна Ирска: Нећемо прихватити да нас одсеку од Британије

БЕЛФАСТ: Највећа политичка странка Северне Ирске у петак је саопштила да неће дозволити да та британска регија буде приморана да прихвати прописе ЕУ након Брегзита.
bregzit, pixab
Фото: pixabay.com

Званичници ЕУ и Ирске предложили су да један од излаза из проблема у преговорима о Брегзиту буде стварање "бекстопа" само у Северној Ирској, који би усклађивао прописе са чланицом ЕУ Ирском.

Али Демократска унионистичка странка, чији 10 чланова парламента подржава конзервативну владу британског премијера Бориса Џонсона, рекла је да ће прихватити законе ЕУ само ако скупштина Северне Ирске може да их изабере, што су Ирска и ЕУ у прошлости више пута одбациле.

"Нећемо прихватити одвојене аранжмане који би нас одсекли од Велике Британије“, рекао је портпарол ДУП за Брегзит Сами Вилсон за ББЦ Радио Улстер.

Пошто је британски премијер Борис Џонсон обећао да ће 31. октобра Британија изаћи из ЕУ - са или без договора - блок се последњих дана фокусирао на "бекстоп" само у Северној Ирској као најбољу шансу да постигне договор пре истека рока.

То би укључивало примену различитих правила о граници са Северном Ирском од остатка земље како би се омогућио проток роба преко ирске границе.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести