Салвини затражио да му се суди због задржавања миграната

РИМ: Матео Салвини, лидер италијанске десничарске партије Лига, затражио је да му се суди због задржавања миграната на мору прошле године.
Mateo Salvini  AP Photo/Alessandra Tarantino
Фото: AP Photo/Alessandra Tarantino

Италијански Сенат данас ће гласати о томе да ли да се Салвинију укине имунитет, након што су сенатори изјавили да желе да га оптуже јер је одбио да дозволи групи миграната да пристане у Италији прошлог јула, док је чекао да се друге европске државе сложе да их приме, пренео је Ројтерс.

Салвини, који је у то време обављао функцију министра унутрашњих послова, могао би се на крају суочити са затворском казном до 15 година ако буде проглашен кривим на крају правног поступка, који обично траје годинама.

С обзиром да ће гласање у парламенту готово сигурно бити против њега, Салвини је желео да извуче политички капитал из случаја приказујући се као бранилац италијанских националних интереса, навела је британска новинска агенција.

Одлучио сам против својих интереса ... да идем на суд и ослоним се на непристрасност судства. За разлику од других који беже, ја не бежим и смирено ћу чекати пресуду, прво суда, а потом и италијанског народа када буде гласао, казао је Салвини новинарима.

Током 14 месеци на месту министра унутрашњих послова Салвини је непрестано спречавао улазак миграната у Италију и ометао активности спасилачких бродова, претећи хуманитарним организацијама казнама и покушавајући да натера друге европске земље да прихвате мигранте.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести