Руски хакери украли тајне документе САД и Велике Британије?

ЛОНДОН: Тајне трговинске документе Сједињених Америчких Држава и Велике Британије који су процурили уочи избора у Британији 2019. украли су сумњиви руски хакери са имејла бившег министра трговине Лиама Фокса, изјавила су за Ројтерс два неименована извора која су директно упозната са тим питањем.
logovanje kompjuter
Фото: pixabay.com

Према њиховим речима, хакери су приступили налогу више пута између 12. јула и 21. октобра прошле године.

Они су одбили да именују на коју руску групу или организацију сумњају да је одговорна, али су навели да је напад имао одлике операције која има подршку државе.

Кремљ није одмах одговорио на захтев да коментарише.

Међу украденим информацијама било је и шест транша докумената у којима су детаљно описани трговински преговори са Сједињеним Америчким Државама, о којима је Ројтерс први пут извештавао прошле године.

Британски министар спољних послова Доминик Раб потврдио је тај извештај прошлог месеца, рекавши да су руски актери желели да се умешају у изборе путем интернетског умножавања илегално набављених владиних докумената који су процурили.

Британска влада је одбила, такође, да коментарише овај случај.

"У току је криминалистичка истрага о томе како су документа набављена и било би неприкладно давати коментаре у овом тренутку", рекла је портпаролка владе додајући да, како се то и очекује, влада има веома снажне системе за заштиту ИТ система званичника и особља.

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести