У Русији демонстрантима уручују позиве у војну службу?

Појединим Русима ухапшенима на демонстрацијама против одлуке председника Владимира Путина о увођењу деломичне мобилизације, уручени су позиви за војну службу док су били у притвору, објавило је данас удружење за људска права ОВД-Инфо, јавља Ројтерс.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Откако је Путин у среду најавио прву велику мобилизацију у Русији након Другог светског рата, летови за излазак из земље се распродати, а у више градова одржани су протести које је полиција брзо разбила. Према подацима ОВД-Инфо најмање 1.310 демонстраната је приведено, а некима су уручени позиви за војску. Британска агенција истиче да су се многи Руси који подлежу мобилизацији данас упутили у иностранство како би избегли највећу регрутацију у својој земљи од краја Другог светског рата. Једном демонстранту у Москви речено је да му прети 10-годишња затворска казна јер је одбио да прими позив за мобилизацију, наводи ОВД-Инфо.

Руски закони дају полицији овлашћења да заустави људе за које се сматра да избегавају мобилизацију и предвиђа вишегодишње затворске казне и велике новчане казне за оне који избегну војни рок. Ројтерс подсећа да је данас, након одлуке о деломичној мобилизацији, регистрована повећана гужва на граничним прелазима са Финском и Грузијом, а да су цене авионских карата из Москве вртоглаво порасле.

Иако су анкете сугерисале широку домаћу подршку за руску интервенцију у Украјини, масовно регрутовање би могло бити ризичан потез у земљи након прошлих обећања Кремља да се то неће догодити и низа неуспеха на бојном пољу у Украјини, наводи британска агенција. „Свака нормална особа је (забринута). У реду је плашити се рата“, цитира Ројтерс једног саговорника, који се преставио само као Сергеј, након што се искрцао у Београду после лета из Москве. 

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести