Рохани: Ако САД желе договор нека се врате споразуму

"Ако Вашингтон с нама жели договор онда би требало да се извини за излазак из споразума и врати се", рекао је Рохани током конференције за новинаре, које је емитована на телевизији, а преноси Ројтерс
rohani, tanjug ap
Фото: Tanjug (Iranian Presidency Office via AP)

ТЕХЕРАН: Ако Сједињене Америчке Државе желе да постигну договор с Ираном, онда прво морају да се врате нуклеарном споразуму Техерана и шест светских сила из 2015. године, из којег су се повукле пре две године, изјавио је данас ирански председник Хасан Рохани.

Рохани је оценио да је политика максималног притиска коју Вашингтон примењује над Ираном 100 одсто пропала.

"Ако Вашингтон с нама жели договор онда би требало да се извини за излазак из споразума и врати се", рекао је Рохани током конференције за новинаре, које је емитована на телевизији, а преноси Ројтерс.

Трамп је обећао да ће постићи нови договор са Ираном у року од неколико недеља ако победи на председничким изборима у новембру, а Рохани каже да "Трамп много прича".

"Наредни председник, било да је то Трамп или неко други, мора да примени другачији приступ према Ирану", поручио је Рохани.

Већ дуже напети односи између Ирана и САД скоро су довели до сукоба 2018. године, кад је амерички председник одбацио споразум који је договорио његов претходник Барак Обама и поновно увео санкције Ирану, које су ослабиле економију те земље.

Као одговор на оно што Вашингтон назива кампањом "максималног притиска", чији је циљ да се Иран примора да преговара о новом споразуму, Техеран је прекршио главна ограничења по питању нуклеарне активности, која су уведена у оквиру споразума из 2015. године.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести