Путин: Русија спремна да повећа извоз ђубрива

МОСКВА: Москва је спремна да повећа извоз ђубрива и да ради са апсолутно свим партнерима у тој области, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
vladimir putin
Фото: Russian Presidential Press Service via AP

Спремни смо да овај посао проширимо са свим партнерима без изузетка, рекао је Путин на састанку са шефом Комисије за производњу и трговину минералних ђубрива (РСПП) Дмитријем Мазепином, преноси Тасс.

Он је додао да је ситуација на светским тржиштима ђубрива добро позната чак и лаицима.

Уралхем група је један од највећих светских произвођача и азотних и калијумових ђубрива и амонијака. Знам да је посао у току упркос вештачким препрекама које стварају одређене земље. Такви поступци само погођају глобално тржиште, рекао је руски председник Мазепину.

Више од 400.000 тона руског ђубрива блокирано у европским лука

Више од 400.000 тона руског ђубрива блокирано је до сада у европским лукама због западних санкција, саопштио је шеф руске Комисије за производњу и трговину минералним ђубривима (РСПП) Дмитриј Мазепин на састанку с Путином.

Главни проблем вероватно представља чињеница да је велика количина ђубрива замрзнута у европским лукама. Уралхем је имао 262.000 тона блокираног ђубрива у лукама у Естонији, Летонији, Белгији, Холандији, Акрон 52.000 тона, а ЕуроХем скоро 100.000 тона“, рекао је Мазепин, преноси агенција Тасс.

Он је додао да је Комисија РСПП-а покушала да реши проблем на много начина како би обезбедила испоруку ђубрива намењеног тржиштима у развоју, укључујући Африку.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести