Прва пошиљка помоћи Црвеног Крста стигла у Венецуелу

КАРАКАС: Прва пошиљка хуманитарне помоћи Црвеног крста стигла је данас у Венецуелу, испоручујући лекове и залихе за болеснике, док су представници организације апеловали да та акција остане ван политичког спора у тој земљи.
Venecuela, humanitarna pomoć Foto: AP Photo/Ivan Valencia
Фото: AP Photo/Ivan Valencia

"Помоћ ће бити дистрибуирана у складу са основним принципима нашег покрета, посебно неутралности, непристрасности и независности", рекао је Марио Виљароел, председник венецуелског Црвеног крста и додао да не треба дозволити политизацију овог великог достигнућа преноси АП.

Упркос томе, Гваидо је брзо преузео заслуге за ту акцију, рекавши након објаве да то означава победу за "нашу борбу". Мадуро сада представља испоруку помоћи Црвеног крста и савезника попут Кине као неопходну меру за суочавање се са америчким "казненим" економским санкцијама.

У недавном извештају организације "Хјуман рајтс воч" у сарадњи са школом јавног здравља Џонс Хопкинс Бумберг закључено је да је здравствени систем Венецуеле у "крајњем колапсу". Наведено је повећање степена смртности мајки и новорођенчади, ширење болести које се могу спречити и високе неухрањености деце.

Виљароел је рекао да се помоћ састоји од лекова и залиха, укључујући генераторе, који су постали неопходни јер у Венецуели веома често долази до нестанака струје за које постоје тврдње да су резултирали десецима смртних случајева, преноси АП.Он је рекао да ће помоћ бити подељена различитим болницама широм земље и захвалио државним и приватним институцијама које су помогле да помоћ уђе у земљу, понављајући позив организације да се политика не меша у то. 

"Наша мисија је да помогнемо у спасавању живота", рекао је он.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести