Протести противника аустријске владе у Бечу

БЕЧ:  У Бечу се данас после подне, поводом годишњице владе канцелара Себастијана Курца, одржавају протести, на којима се окупило више хиљада људи.
Protesti u Beču foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Окупљање је кренуло на почетку Маријахилферштрасе, познатој трговачкој улици, а поворка се креће ка строгом центру аустријске метрополе.Аустријска влада, коју чине Народна партија (ОВП) и Слободарска странка (ФПО), 18. децембра прошле године преузела је дужност.Поводом ове годишњице, левичарске организације позвале су на протест, на који се очекује учешће између 10.000 и 35.000 људи.

Због демонстрација многе улице у граду су затворене за саобраћај, а видљиво је и велико присуство полиције.Организатори протеста истакли су да излазе на улице јер нису задовољни како се влада опходи према радницима, како води социјалну политику, али и ставу према тражиоцима азила.

"Док ми треба да радимо као луди, концерни добијају на поклон пореске олакшице, као и они најбогатији у земљи. Како би скренули пажњу са те антисоцијалне политике, влада шири мржњу против тражилаца азила", рекао је Кете Лихтнер из савеза "Врућа јесен" уочи демонстрација.Он додаје да за велику већину Аустријанаца годишњица владе није разлог за славље, јер је њена политика само довела до даљег сиромашења сиромашних и богаћења богатих.

Иначе, већ недељама у Бечу се, сваког четвртка вече, одржавају протести против владе Себастијана Курца и његовог калиционог партнера Хајнц-Кристијана Штрахеа.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести