Преминуо принц Филип, британска краљевска породица у жалости

ЛОНДОН: Принц Филип, супруг краљице Елизабете, преминуо је у 99. години после дуге и тешке болести, саопштила је данас Бакингемска палата.
princ filip
Фото: Youtube Printscreen

"Са дубоком жалошћу краљица је објавила смрт њеног вољеног супруга, принца Филипа, војводе од Единбурга", наводи се у саопштењу краљице.

"Принц је преминуо мирно овог јутра у дворцу Виндзор. Нова саопштења биће објављена у догледно време. Краљевска породица се придружује људима из целог света који жале за његовим губитком", наводи се у саопштењу Бакингемске палате.


Вучић: Принц Филип је био ослонац породице, али и целе земље

Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти принца Филипа, војводе од Единбурга, у којем је навео да је принц Филип увек био пример несебичне јавне службе, као и сталних настојања да својим ауторитетом и залагањем допринесе добробити Уједињеног Краљевства.

"Својом личношћу и осећајем за одговорно вршење захтевних јавних дужности током деценија, стекао је неподељену наклоност не само Британаца, већ и читавог света. Био је дубоко посвећен добробити Британије. Ненаметљиво, али чврсто, освојио је срца својих сународника, али и свих људи без обзира на нацију, расу или вероисповест, који су ценили његову озбиљност, преданост, ведар дух и искрени патриотизам укорењен у непрестаном служењу држави током читавог низа деценија бременитих великим бројем изазова", навео је председник Србије.

Као потомак славних краљевских породица, додао је, принц Филип је и у најтежим временима показивао официрску снагу и доследност, чиме је био ослонац породице и целе земље која ће га памтити са поштовањем и дубоким уважавањем.

"Још једном изражавам дубоко саучешће, уверен да ће Уједињено Краљевство на прави начин наставити да памти принца Филипа, војводу од Единбурга", наводи се у телеграму саучешћа председника Вучића.


Краљица Елизабета Друга почела је осмодневну жалост за њеним супругом, принцом Филипом, који је данас преминуо у дворцу у Виндзору после дуге и тешке болести.

Током овог периода, закони неће добијати краљевску сагласност, а државни послови ће се привремено зауставити у знак поштовања, пренео је Мирор.

Период краљевске жалости ће се наставити у наредних 30 дана, након чега ће се краљица вратити јавном животу и својим дужностима.

Иако Филип има право на државну сахрану, он је пре смрти изразио жељу да се церемонија његовог испраћаја обави што скромније могуће.

Он је већ био упознат са детаљима церемоније, у координацији са канцеларијом лорда Чембрлена из Бакингемске палате.

Уместо у Вестминстерској опатији, претпоставља се да ће Филпово тело бити положено у Сент Џејмс палати, где је било тело принцезе Дајане неколико дана пре њене сахране 1997. године.

Грађанима неће бити дозвољено да виде тело.

Што се тиче сахране, верује се да ће листа гостију бити сведена само на породицу, пријатеље и шефове држава Комонвелта, који ће присуствовати церемонији у капели Сент Џорџ у дворцу Виндзор, која ће подсећати на војну сахрану.

Све ће морати да се прилагоди рестриктивним мерама због пандемије ковида.

Док су бројни британски монарси сахрањени у Вестминстерској опатији и капели Сент Џорџ, место починка принца Филипа ће бити на другој, приватној локацији, а то би могао да буде Фрогмор Гарденс, на имању дворца Виндзор.

Филип имао утицаја, краљици пружао снагу и уточиште

Принц Филип, супруг британске краљице Елизабете Друге био је једна од најутицајнијих фигура у краљевској породици током више од 70 година, наводи Ројтерс и подсећа на краљичину изјаву да је у Филипу увек имала снагу и уточисте.

Војвода од Единбурга је био уз Елизабету Другу током њене 69-годишње владавине, најдуже у британској историји, током које је био познат по чврстом, здравом животном ставу, оценио је Ројтерс.

Фото: Youtube Printscreen

Грчки принц је оженио Елизабету 1947. године играјући кључну улогу у модернизацији монархије у периоду после Другог светског рата.

У Бакингемској палати је био једна од кључних фигура којој се краљица могла поверити и веровати, додаје се у тексту британске новинске агенције.

"Он је био, врло просто, моја снага и уточиште свих ових година", рекла је Елизабета у говору поводом обележавања 50 година од њиховог венчања, 1997. године.

Некадашњи официр морнарице, принц Филип ће остати упамћен по томе што је био врло маркантна јавна личност.

Отворен и напрасит, Филип је живео у сенци жене коју је оженио у Вестминстерској опатији 1947. године и увек је био корак иза краљице, на хиљадама јавних церемонија током њене владавине.

Филип је често био критикован због свог држања, а понекад и због грубих примедби, али пријатељи краљевске породице кажу да је Елизабети доносио духовитост, интелигенцију, као и велику енергију монархији.

"Ја, цела његова породица, моја, и остале државе, дугују му много више него што је он био спреман да прихвати", рекла је Елизабета једном приликом.

Ако је уопште гајио фрустрације у брачном животу, никада то није показивао јавно, додаје Ројтерс.

Међутим, у његовом интервјуу за Би-Би-Си поводом обележавања његовог 90. рођендана, открио је да је на почетку брака имао проблеме да пронађе своју улогу.

"Није било преседана. Када бих питао некога: ''Шта очекујете од мене да урадим?'', гледали су ме бело - нису имали идеју, нико није имао нешто да каже", присетио се Филип.

Филип ће остати упамћен и по томе што је реформисао Бакингемску палату и покушао да искористи све већи утицај телевизије да ослика краљевски утицај.

Краљевски пар има четворо деце - Чарсла (1948), Ану 1950, Ендруја (1960 ) и Едварда (1964).

Џонсон: Британија тугује са краљицом и њеном породицом

Премијер Велике Британије Борис Џонсон одао је пошту принцу Филипу, наводећи да држава тугује са краљевском породицом и краљицом Елизабетом Другом, која је изгубила "своју снагу и уточиште са човеком уз кога је била више од 70 година".

"Сећаћемо се војводе, пре свега, због његове безрезервне подршке краљици. Он је био, не само њен пратилац који је био уз њу свакога дана њене владавине, већ је био и њен супруг, њена снага током периода од више од 70 година", рекао је Џонсон, а пренео Ројтерс.

Џонсон је закључио да се "мисли нације данас морају окренути краљици и њеној породици."

Nikola S Munja…
10.04.2021 • 00:11
+++ RIP 😢 +++ My Sincere condolences to HM Queen Elizabeth and her extended family...
EUR/RSD 117.5571
Најновије вести