Пољска: Хиљаде демонстраната на протесту против закона о абортусу

ВАРШАВА: Хиљаде људи окупило се данас у градовима широм Пољске, да протестују против строгих закона о абортусу, након што је смрт труднице поново покренула јавну дебату о том питању у једној од најрелигијознијих католичких земаља у Европи.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Демонстранти са свећама и транспарентима марширали су данас кроз десетине пољских градова, укључујући Пшчину у јужној Пољској, где је трудница, која је преминула 22. септембра, живела, преноси Ројтерс.

Они су поручили да је смрт Изабеле, 30-годишње жене која је била у 22. недељи трудноће када је примљена у болницу у Пшчини, малом граду у близини Катовица, последица одлуке Уставног суда.

Њен фетус је остао без амнионске течности и лекари су, у болници где је била примљена због компликација, одбили да прекину трудноћу док је фетус, који је показивао бројне деформите, имао откуцаје срца, а жена је касније умрла од септичког шока, према наводима породице.

Када је скенер показао да је фетус мртав, лекари су одлучили да ураде царски рез, а адвокат породице Јоланта Буџовска саопштила је да је жена умрла на путу до операционе сале упркос напорима да је реанимирају.

 

Влада је поручила да судска пресуда не може бити крива за Изабелину смрт, већ да је у питању грешка лекара, а пољски министар здравља Адам Нјеђелски обећао је да ће издати смернице како би се разјаснило када су прекиди трудноће дозвољени.

„Тражио сам од Националног саветника за гинекологију и акушерство да изда такве смернице које ће бити недвосмислене о томе да је безбедност жене, у оваквом случају, разлог за прекид трудноће'''', изјавио је он за пољски радио.

Пољска је донела строги закон 1993. године којим се забрањује абортус осим у три случаја: ако је трудноћа резултат инцеста или силовања, ако је живот или здравље жене угрожено или ако плод има урођене деформитете, али је Уставни суд изгласао да абортус у случају деформитета плода није у складу са Уставом, што је изазвало скоро потпуну забрану прекида трудноће и распрострањене протесте од јануара, када је та одлука ступила на снагу.

 

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести