Отворен самит у Софији: 16 плус 1 за јачу Европу

СОФИЈА: Седми самит Кине и земаља Централне и Источне Европе отворен је у Софији. 
bojko borisov
Фото: Tanjug (video)

На скупу учествују лидери Бугарске, Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Естоније, Летоније, Литваније, Пољске, Македоније, Румуније, Словачке, Словеније, Мађарске, Хрватске, Црне Горе и Чешке Републике, као и Кине.

Отварајући самит, бугарски премијер Бојко Борисов је изјавио да се тим скупом жели ојачати Европа и омогућити мање развијеним земљама Европске уније да сустугну оне развијеније, јавља БТА.  

Додатним финансијама из Кине можемо да довршимо заједничке пројекте који тренутно нису на агенди ЕУ, рекао је он.

Борисов је, такође, указао на велики потенцијал за развој Западног Балкана. 

Кинески премијер Ли Кећијанг је, у свом обраћању на отварању скупа, потврдио да циљ самита “16 плус 1” није подела Европе, већ стварање нових могућности за развој.

Тај процес сарадње треба да буде транспарентан, кроз отворене процедуре под равноправним условима, тако да Кина може да учествује у пројектима који се раде у региону, рекао је Ли.

Према његовим речима, односи земаља источне и централне Европе са Кином забележили су огроман напредак и у условима спорог опоравка глобалне привреде. 

Ли је додао да ће Кина настојати да охрабри успостављање нових канала за заједничко финансирање пројеката у оквиру иницијативе “16 плус 1”. 

Кључно је отварање кинеског тржишта за инвестиције и робу. Смањићемо царине и искористићемо услове за економски раст, додао је он.

Ли је, такође, рекао да ће у оквиру “16 плус 1” од главног значаја бити пружање информација пословним људима о томе како да, сарађујући с Кином, поштују правила ЕУ, као и како да притом обезбеде подршку међународних финансијских институција, као што је Европска банка за обнову и развој. 

Током самита биће потписано 18 докумената укључући и заједничку декларацију о унапређену сарадње на подручју онлајн трговине и међубанкарске сарадње. 

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести