Нове напетости између Украјине и Пољске

ВАРШАВА: Украјина је данас позвала на разговор пољског амбасадора у Кијеву, након што је Пољска забранила улазак у земљу једном украјинском званичнику, доводећи до нове ескалације у дипломатском спору око проблематичне прошлости два суседа, преноси Ројтерс.
Varšava Foto:  freeimages.com
Фото: freeimages.com

Одлука Варшаве да забрани улазак председнику украјинске Комисије за комеморацију Свјатославу Шеремету заправо је била реакција на претходну украјинску забрану ексхумације Пољака убијених у Украјини током Другог светског рата, јавила је пољска државна агенција ПАП, преноси Ројтерс.

"Украјинска страна се жалила што Шеремету није дозвољено да уђе у Пољску", рекао је пољски амбасадор у Кијеву Јан Пикло агенцији ПАП након састанка са украјинским властима.Он је навео да је информисан да се овај проблем тиче и поновног отпочињања ексхумација зато што је Шеремет особа надлежна за то. Такође је додао да су се две стране договориле да поново започне ексхумација.

Изасланици председника Пољске и Украјине у петак су, у настојању да смире напетости, "потврдили посвећеност јачању стратешког партнерства".Две стране су се, такође, сагласиле да забрана истраге и ексхумације у Украјини треба да буде укинута, наведено је у јучерашњем саопштењу.

Пољска је прошле године усвојила резолуцију којом се убијање око 100.000 пољских мушкараца, жена и деце од стране украјинске побуњеничке армије (УПА) током Другог светског рата проглашава "геноцидом".Украјина одбацује ову резолуцију тврдећи да су убиства уследила као узјамних непријатељстава.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести