Меркелова: Бавићу се стварима које сам занемарила

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је задовољна тајмингом одласка са политичке сцене након 16 година на челу државе и да се сада радује што ће посветити време стварима које је морала да занемари током мандата.
angela merkel, tanjug ap
Фото: Tanjug (Kay Nietfeld/dpa via AP)

Меркелова је рекла да жели да "можда мало путује или чита, или једноставно ужива у слободном времену знајући да у наредних 20 минута не може да се деси никакав изненадни преокрет", објавио је у данас недељник Франкфуртер Алгемајне Цајтунг, преноси АП.

Канцеларка Меркел, која је 2018. године најавила да се неће поново кандидовати на националним изборима одржаним прошлог месеца, успешно је водила Немачку кроз низ криза, укључујући глобалну финансијску кризу, мигрантску кризу и пандемију коронавируса.

"Мирне душе могу да кажем да је исправно да неко други преузме дужности канцелара”, рекла је Меркелова.

У Немачкој су прошлог месеца одржани национални избори, а Социјалдемократе, Зелени и Слободне демократе тренутно преговарају о формирању коалиционе владе.

Ове три странке саопштиле су раније овог месеца да имају за циљ да следећег канцелара именују до почетка децембра.

Одлазећи вицеканцелар Олаф Шолц, чији су социјалдемократи левог центра "за длаку" победили на изборима, чини се да има највеће шансе да наследи Меркелову.

До формирања следеће владе, Меркелова ће остати на кормилу државе и данас у том својству присуствује самиту Групе 20 у Риму.

Меркелова (67) је рекла да осећа захвалност што је служила нацији и да са задовољством гледа на „дуг, а у неким случајевима и компликован период“ свог политичког ангажовања.

„Можда ће касније стићи и мало меланхолије", закључила је канцеларка.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести