Меркел: Путин можда чекао мој одлазак да нападне Украјину

БЕРЛИН: Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је да постоји могућност да је руски председник Владимир Путин чекао за агресију на Украјину на њен одлазак са власти.
merkel youtube
Фото: Youtube Printscreen

“Може бити да је мој одлазак био допринос томе, као што су, на пример били избори у Француској и повлачење трупа из Авганистана, те застој у преговорима у Минску", објаснила је Меркел у интервјуу немачкој редакцијској мрежи “РНД”.

Она је рекла да је њен утицај на Путина, непосредно пред крај мандата, нестао.

“Било је јасно да нећу још дуго бити на власти и тако морам признати да разни покушаји протекле године нису ништа допринели”, објаснила је Меркел.

Она је указала да Путин прошле године није био спреман на самит такозваног Нормандијског формата.

"На другој страни нисам успела, поред Нормандијског формата, да успоставим додатни европско-руски формат за разговоре о европском безбедносном раду“, признала је она.

Упитана да ли би стајала на располагање као посредник за проналажење решења у конфликту, Меркел је одговорила да се "то питање тренутно не поставља“.

Меркел је бранила своје политичке одлуке и позитивни став према гасоводу Северни ток 2 и поред руске анексије Крима.

Она је одбацила тврдње да је гасовод Украјину ставио под већи ризик од руске инвазије.

"Тадашња теза је гласила - ако Северни ток 2 буде пуштен у погон, Путин више кроз Украјину неће испоручивати гас, или ће је напасти. Запад је, међутим, осигурао да гас тече даље кроз Украјину и да та земља и даље наплаћује транзит. Путин је онда напао 24.фебруара Украјину иако кроз Северни ток 2 није потекао нити један кубни метар гаса. С тим у вези гас није оружје“, рекла је Меркел.

Она је додала да је њен став узео у обзир високе цене енергената кроз подстицање обновљивих извора енергије, изласка из нуклеарне енергије и почетка изласка из угља.

"Немачка привреда се одлучила на руски гас, пошто је економски био повољнији од течног гаса из Саудијске Арабије, Катара или Уједињених Арапских Емирата и САД. Политички се радило о томе да уместо руског гаса увозимо скупљи и еколошки споран течни гас супротно жељи привреде, супротно индустријској снази Немачке“, указала је она.

Говорећи о приватном животу после одласка са политичке сцене, Меркел је казала да јој је понекад још необично да нема притиска обавеза.

"Ово је сада ново доба живота. Сада сам слободна. То је леп осећај”, рекла је она.

Меркел је рекла да је била уморна после 16 година на месту канцелара, али да није преуморна.

Пренела је да је, априла 2019. када јој је умрла мајка, имала само кратко време за тугу, јер је после пар дана имала самит ЕУ.

Истакла је да јој је најстресније време била избегличка криза 2015/2016..

Рекла је да је тада деловала у складу са хришћанским вредностима ЦДУ и основних закона.

"То је свакако била и најемоционалнија фаза мог мандата”, додала је Меркел.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести