Меркел позива на пријатељство и поштовање у преговорима о Брегзиту

САЛЦБУРГ: Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас на пријатељство и поштовање у преговорима између Британије и Европске уније о Брегзиту, изразивши наду у блиске односе између две стране и након иступања те земље из Уније.
Nemačka kancelarka Angela Merkel  Foto: AP Photo/Kerstin Joensson
Фото: AP Photo/Kerstin Joensson

"Надам се изласку који ће се одвијати у доброј атмосфери, уз велико међусобно поштовање и да ће у неким областима бити могућа веома блиска сарадња, посебно на пољу безбедности - домаће и стране", рекла је Меркел новинарима, након доласка на неформални самит лидера ЕУ у Салцбургу, преноси Ројтерс.

Аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио је да треба учинити све како би се избегао "тврди Брегзит" јер би, како је упозорио, мучни процес нашкодио не само Британији, већ и Европи.

"Настојимо да учинимо компромис могућим. Преговарач ЕУ за Брегзит Мишле Барније добро ради свој посао и има нашу пуну подршку. Направио је корак ка Британцима и сада очекујемо спремност Британије на компромис како бисмо постигли договор", рекао је Курц.

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је уочи почетка неформалног самита у Салцбургу да ће половином новембра сазвати ванредни самит лидера Европске уније о Брегзиту како би се финализовао договор са Британијом о изласку те земље из Уније.

Меј: Добар договор могућ, али да и ЕУ промени став

Британска премијерка Тереза Меј изразила је данас уверење да ће њена земља са ЕУ, уз добру вољу и одлучност, моћи да постигне договор о Брегзиту који одговара обема странама, а истовремено је поручила да њена влада никада неће прихватити идеју о поновном референдуму.

"Британски народ је гласао за излазак из Европске уније и ми ћемо изаћи 29. марта 2019.", нагласила је британска премијерка у обраћању на почетку неформалног самита лидера ЕУ у Салцбургу, преноси Ројтерс.

Она је напоменула да је за успешан завршетак преговора са ЕУ о изласку Британије потребно "да ЕУ промени свој став, као што је то учинила Британија". 
Предлог своје земље о будућем царинском и трговинском аранжману са Унијом описала је као исправан јер, како је навела, омогућава несметану трговину.

"То је једини веродостојан план о коме се може преговарати, који не подразумева тврду границу у Северној Ирској, а поштује исход гласања британског народа", рекла је она.Меј је у вези са Северном Ирском поздравила чињеницу да преговарач ЕУ Мишел Барније препознаје потребу да се пронађе ново решење, јер је, како је навела, првобитни предлог Европске комисије за Британију био неприхватљив.

Она је Барнијеову спремност да побољша предлог ЕУ о граници са Северном ирском оценила као позитиван, али је рекла да и даље види потешкоће у вези с позивима Уније на контролу трговине између те покрајине и остатка Уједињеног Краљевства.Према њеним речима, Британија је увек признавала да постоје јединствене околности које се примењују на Северну Ирску, на пример у вези с контролама за неке пољопривредне производе.

"Међутим, не можемо да прихватимо да Северна Ирска буде заправо одсечена од царинске територије Уједињеног Краљевства", поручила је Меј, додајући да би контроле, какве год да су, значиле оспоравање британског уставног и економском интегритета.

Упозоривши да неки истакнути чланови британске Лабуристичке странке, попут градоначелника Лондона, подржавају идеју о поновном референдуму о изласку земље из ЕУ и одлагању датума иступања из тог блока, Меј је поручила да њена влада никада неће прихватити још један референдум.

Она је позвала лабурустичко руковство да искључи могућност новог референдума и престане с покушајима да осујети процес Брегзита.

 

EUR/RSD 117.5730
Најновије вести