Макрон: Украјина сама доноси одлуку о територијалним уступцима

КИЈЕВ: Украјина сама треба да одлучи да ли да прихвати било какве територијалне уступке према Русији у циљу окончања рата, изјавио је данас француски председник Емануел Макрон у интервјуу за телевизију ТФ1 током посете Кијеву.
makron yt
Фото: Youtube Printscreen

"Ово је на Украјини да одлучи", поручио је Макрон одговарајући на питање које уступке, укључујући и на својој територији, Украјина треба да прихвати, преноси агенција Ројтерс.

Мишљења је да је њихова дужност да се држе вредности међународног права.

Макрон је рекао да Француска и Немачка неће водити разговоре о примирју у Украјини са Русијом уместо Кијева.

"Нити ће нудити било какве уступке у име земље или разговарати о њима", рекао је Макрон на конференцији за новинаре у Кијеву, пренела је агенција ТАСС.

На Украјини је и њеном руководству је да одлуче када и под којим условима ће наставити разговоре са Москвом, рекао је Макрон.

"Када дође време да се окупимо за преговарачким столом, Европа ће разговарати о безбедносним гаранцијама које произилазе из међународних споразума, које ће украјински председник спроводити у име своје нације", поручио је Макрон и додао да је то оно што ће доминирати будућим разговорима са Русијом.

"Сада је у питању безбедност на целом европском континенту", рекао је Макрон.

Такође је казао да ће Француска, као и Италија, Румунија и Немачка, чији су лидери такође данас у посети Кијеву, наставити да подржава Украјину колико год то буде било потребно.

"Европа није покушала да изазове глобални сукоб, зато се ограничила на економске санкције и политичку подршку Кијеву", навео је Макрон.

Не искључујем посету Русији, али...

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да не искључује посету Русији, али да се за то морају створити услови.

"Да бих отишао у Русију, морају се створити предуслови, али не искључујем ништа", рекао је Макрон у интервјуу за телевизију ТФ1 одговарајући на питање да ли планира да посети Москву, преноси агенција РИА Новости.

Раније данас, француски лидер је рекао да још увек не планира телефонски разговор са руским председником Владимиром Путином, али и да не искључује такву могућност у будућности.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести