Макрон позвао Израел да истражи смрт палестинске новинарке

ПАРИЗ:  Француски председник Емануел Макронон позвао је данас Израел да брзо оконча истрагу о смрти палестинске новинарке убијене прошле недеље током израелске рације на окупираној Западној обали, саопштено је данас из Јелисејске палате.
1
Фото: Youtube Printscreen

Дугогодишња новинарка Ал Џазире Ширин Абу Аклех убијена је прошле среде, а њена смрт и насиље израелске полиције према Палестинцима који су два дана касније били у њеној погребној поворци изазвали су бес Палестинаца и огорчење међународне заједнице, преноси Ројтерс.

"Председник је рекао да га је потресла смрт Ширин Абу Аклех и поновио став Француске да је потребно брзо окончати истрагу", саопштио је кабинет француског председника после телефонског разговора Макрона и израелског премијера Нафталија Бенета.

Израел и Палестинци спроводе одвојене истраге о смрти новинарке и не престају да дају опречне изјаве о узоцима њене погибије.

Палестинци оптужују Израел за убиство новинарке и траже међународну реакцију, док Израел негира одговорност за њену смрт и тврди да је Абу Аклех, по свему судећи слуцајно погођена у размени ватре између Израелаца и Палестинаца.

Јелисејска палата је саопштила да је председник Макрон изразио забринутост и због недавне одлуке израелских власти да се настави са изградњом више од 4.000 нових кућа у склопу насеља на Западној обали, коју Палестинци сматрају територијом своје државе.

Већина земаља сматра да су израелска насеља у супротности са међународним правом, док Израел одбацује те тврдње.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести