Лидери ЕУ 13. и 14. децембра о Брегзиту, буџету, санкцијама

БРИСЕЛ: Председник Европског савета Доналд Туск позвао је ЕУ лидере да током последњег овогодишњег самита 13. и 14. децембра у Бриселу првенствено размотре ситуацију у вези с Брегзитом, али и будзет Уније, те кризу Азовском мору.
EU, zastava Foto: pixabay.com
Фото: pixabay.com

"Узимајући у обзир озбиљност ситуације у Великој Британији намера нам је да саслушамо премијерку Меј, а да затим у формату ЕУ 27 усвојимо одређене закључке. Пошто време истиче размотрићемо и припреме за одређени сценарио уколико не дође до договора", поручио је Туск.

Председнк Европског савета каже да ће се првог дана самита, у четвртак 13. децембра, разговари о буџету ЕУ за период од 2021. до 2027, у циљу постизања договора до јесени следеће године. 

Премијерка Тереза Меј би требало да лидере ЕУ извести о развоју ситуације поводом Брегзита, док ће дебата током вечере бити посвећена спољној политици укључујући ескалацију у Азовском мору, примену Споразума из Минска и наставак сакција Европске уније према Русији због конфликта у Украјини. 

Други дан самита биће посвећен разговорима о јединственом ЕУ тржишту, климатским променама, миграцијама и дезинформацијама, а одржаће се и Евро самит коме присуствују лидери земља ЕУ које користе евро као валуту, председник Европске централне Банке и председник Еврогрупе.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести