Левичари се удружују пред парламентарне изборе у Француској

ПАРИЗ: Странка Зелени постигла је договор са крајње левичарском странком Непокорена Француска (ЛФИ) о заједничком наступу на парламентарним изборима у јуну, уочи којих левица настоји да формира удружени фронт против председника Емануела Макрона.
francuska zastava, pixabay
Фото: Pixabay

ЛФИ води Жан-Лик Меланшон који је на председничким изборима у априлу освојио подршку 22 одсто бирача и био трећи, иза Макрона и кандидаткиње крајње деснице Марин ле Пен.

Макрону, који је прошлог месеца освојио други председнички мандат, потребна је већина у парламенту за спровођење политике унапређења економске ефикасности која подразумева и планове за померање старосне границе за одлазак у пензију (на 65 година), преноси Ројтерс.

Ране анкете уочи парламентарних избора који ће бити одржани од 12. до 19. јуна показују да би Макрон то могао да оствари, али опозиционе странке левог и десног политичког спектра настоје да склапају савезе у нади да ће се изборити за контролу над парламентом и да ће моћи да предложе мандатара и будућег премијера.

Адриен Катенан, посланик ЛФИ-а, оценио је да је договор са Зеленима "историјски тренутак", док је лидер странке Меланшон позвао све странке левог политичког спектра да удруже снаге са његовим покретом.

Споразум ЛФИ-Зелени, према којем је Меланшон заједнички кандидат за премијера, укључује и заједничке циљеве међу којима је и смањење старосне границе за одлазак у пензију на 60 година, подизања минималне плате и ограничавања цена основних производа, потврдила је европска посланица ЛФИ Манон Обри и истакла да ће уследити споразуми са другим партијама левице.

Фабијен Русел, који се кандидовао за председника испред француске Комунистичке партије, рекао је да је неминован споразум о придруживању левом блоку на парламентарним изборима.

Током јучерашњег првомајског протеста, Меланшон је примећен како грли Оливијеа Фора, шефа француске Социјалистичке партије, што је знак потенцијалног приблизавања након што су разговори између Меланшонове ЛФИ и социјалиста прекинути прошле недеље због разлика у ставу према ЕУ, напомиње британска агенција.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести