Лајен: Сви да дозволе извоз вакцина

БРИСЕЛ: Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјвила је данас да је ЕУ спремна да размотри сваки предлог који води бржем окончању пандемоје Ковид-19, укључујући и предлог САД о размени технологија за прозводњу вакцина.
fon der lajen, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)

”Спремни смо да размотримо питање укидања интелектулане својине када је реч о вакцинама, ако то може допринети циљу”, поручила је Фон дер Лајенова у свом видео обраћању Универзитету европског института.

Она је оценила да је кампања вакцинације показала своју успешност, а да је Европа данас стигла и престигла многе делове света по броју вакцинисаних, али и извоза вакцина.

”У Европи се свакí секунд вакцинише 30 грађана. На дневном нивоу вакцинишемо 30 милиона људи. У јулу ћемо моћи да стигнемо до нашег циља, а то је 70 процената вакцинаисане одрасле популације”, рекла је Фон дер Лајенова.

Она оцењује да би појединачна набавка вакцина по земљма чланицама ”политички поцепала” ЕУ, уз огромне последице по једниствено тржиште и економију.

Председница ЕК наводи да је ЕУ својом заједничком политиком набавке вакцина успела да до сада обезбеди 200 милиона доза за своје грађене и још толико подели широм света.

Она је позвала све земље света где се производе вакицне против ковид-19 да, по угледу на ЕУ, дозволе извоз вакцина.

”Европа је данас апотека света и поносни смо на то”, закључила је Урсула фон дер Лајен.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести