Гаспром обуставља испоруке гаса Нафтогасу

МОСКВА: Гаспром је од украјинског Нафтогаса добио уплату за мартовске испоруке гаса, али је тај новац враћен због недоследности у анексу споразума са постојећим уговором, тако да испоруке неће ни почети, изјавио је данас потпредседник Управног одбора Гаспрома Александар Медведев.
gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

"Гаспром је заиста добио новац од Нафтогаса као уплату за мартовске испоруке гаса. До данас, анекс на постојећи уговор с Нафтогасом, који је неопходан за почетак испорука, није одобрен", изјавио је Медведев новинарима, а преноси руска агенција Тас с.

Из тог разлога, Гаспром је, како каже, одлучио да новац Нафтогасу врати у целости.

"Испоруке гаса Нафтогасу се од 1. марта неће реализовати", поручио је он.

Кијев добио арбитражу против Гаспрома

Арбитражни суд у Стокхолму обавезао је „Гаспром“ да исплати украјинској компанији „Нафтогасу“ компензацију зато што није испоручио договорене количине гаса за транзит.

„Према одлуци Арбитражног суда у Стокхолму ’Нафтогас‘ је успео да добије компензацију у вредности од 4,63 милијарде долара зато што ’Гаспром‘ није испоручио договорене количине гаса за транзит. Према резултатима два арбитражна поступка у Стокхолму ’Гаспром‘ ће морати да исплатити нето 2,56 милијарди долара ’Нафтогасу‘“, саопштила је украјинска компанија на Твитеру.

„Гаспром“ и „Нафтогас Украјине“ се од јуна 2014. године суде пред Стокхолмским арбитражним судом. Предмет потраживања су уговори о снабдевању гасом из Русије и његовом транзиту преко Украјине од 2009. године.    

Domenico
02.03.2018 • 09:25
sada će moći da se greju sa oružjem koje im SAD uskoro šalju, od srca
EUR/RSD 117.5749
Најновије вести