Институт EWI: Немачка да почне с ограничењем употребе гаса

ФРАНКФУРТ: Немачка би већ требало да почне да ограничава употребу гаса како би се припремила за могући прекид испорука као део руске одмазде за санкције Запада због инвазије Москве на Украјину, саопштио је данас институт за енергетска истраживања EWI.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

„Потражња за гасом би требало да се среже одмах током летњих месеци", изјавио је Ерен Кам, шеф одељења за енергетске ресурсе у институту EWI, са седиштем у Келну, препоручујући да се предузму проактивне мере за јачање сигурности снабдевања, преноси Ројтерс.

Руски енергетски гигант Гаспром је прошле среде обуставио испоруке гаса Бугарској и Пољској након што су одбиле да прихвате предлог Москве за плаћање у рубљама, што је изазвало забринутост да би Немачка такође могла да буде подвргнута томе.

Немачка компанија Унипер, највећи потрошач руског гаса којој следеће плаћање допева крајем маја, саопштила је да би ембарго ЕУ који се разматра на руску нафту могао да подстакне Русију да заустави доток гаса ка западу.

Министри енергетике ЕУ одржаће данас хитне разговоре, који ће обухватити и питање да ли би плаћање Русији путем механизма конвертовања евра у рубље представљало кршење санкција.

ЕУ је 2021. године увезла из Русије 38 посто гаса за потребе производних компанија, за грејање, као и за производњу електричне енергије.

Према истраживању EWI института, ако би Москва сада зауставила доток гаса, регион ЕУ плус Британија, не рачунајући Кипар, Малту и Иберијско полуострво, морали би да смање потражњу за 459 терават сати (TWh) током лета. То би за резултирало празним складиштима гаса у року од годину дана.

EWI је узео у обзир и очекивано повећање дотока гаса гасоводом из Норвешке и повећање испорука течног природног гаса (ТПГ) у Холандију и Немачку.

Да би се резерве гаса задржале на садашњем нивоу од 33 посто у наредних 12 месеци, неопходно смањење потражње износило би 790 TWh, наводи се у саопштењу.

Овај ниво представљао би око 18 одсто укупне потражње у периоду између новембра и априла, коју EWI процењује на 4.446 TWh. Међутим, то ће зависити од тога колико ће зима бити хладна.

Немачка, која има највеће складишне капацитете у Европи, донела је закон којим се прописује да подземна складишта буду 80 посто попуњена до 1. октобра, када почиње зимска сезона, подсећа бритаснка агенција.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести