Индонезију погодио земљотрес јачине 5,9 степени

ЏАКАРТА: Земљотрес јачине 5,9 степени Рихтерове скале на индонезијском острву Јава данас је усмртио једну особу и оштетио зграде у неколико градова, преносе медији.
zemljotres
Фото: Tanjug (flickr.com, ilustracija)

Земљотрес се догодио у Индијском океану 91 км од јужне обале Источне Јаве. Имао је магнитуду 5,9 на дубини од 96 км, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар, након што је у почетку рекао да је величина била 6,8, јавља Ројтерс.

Потрес се осетио у градовима широм Источне Јаве, у којима живи 40,7 милиона људи, и оближњим провинцијама, укључујући острво Бали, пренели су индонежански медији.

Било је накнадних удара, али не постоји ризик од цунамија, саопштила је индонежанска агенција за геофизику БМКГ.

Извештаји о штети укључују парламентарне зграде, школу, болницу и куће у неколико градова, док је велика статуа гориле у забавном парку у граду Бату остала без главе.

Национална агенција за катастрофе саопштила је да власти још увек врше процену штете.

Видео који су делили корисници друштвених мрежа приказује како људи истрчавају из тржног центра у граду Маланг усред снажне треме.

„Земљотрес сам осетио два пута, први пут две секунде, а онда је престао, али онда се поново тресао пет секунди“, рекао је телефоном Ројтерс Едо Афизал, рецепционар хотела у Блитару.

Индонезију је прошле недеље погодио тропски циклон Сероја, који је покренуо клизишта и брзе поплаве, усмртивши више од 160 људи на острвима у провинцији Источна Нуса Тенггара.

Проширујући такозвани пацифички ватрени прстен, Индонезију редовно погађају земљотреси. У земљотресу јачине 6,2 степена који је погодио острво Сулавези у јануару усмрћено је више од 100 људи.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести