ИНДОНЕЗИЈА: Парламент одобрио премештање престонице на Борнео

ЏАКАРТА: Индонежански парламент одобрио је данас закон о премештању главног града државе из Џакарте у џунглом покривену област Калимантан на острву Борнео, изјавио је данас индонежански министар за планирање Сухарсо Моноарфа.
1
Фото: pixabay

“Нова престоница има централну функцију и симбол је националног идентитета, као и нови центар економске гравитације”, поручио је Моноарфа у обраћању парламенту након усвајања закона, а преноси агенција Ројтерс.

Нови центар ће се звати "Нусантара", што је јавански назив за индонежански архипелаг који је изабрао председник, најавио је јуче Моноарфа.

Нови закон о државном капиталу, који обезбеђује правни оквир за амбициозни мега пројекат председника Џокоа Видодоа у вредности од 32 милијарде долара, прописује како ће се финансирати и управљати развојем престонице.

Више индонежаних председника је у прошлости износило планове за премештање владе из Џакарте, ужурбаног мега града од 10 милиона људи који пати од хроничних загушења, поплава и загађења ваздуха. Међутим, ниједан од њих није стигао до реализације тих планова.

Видодо је овај пројекат први пут најавио 2019. године, али је због корона вируса он био на чекању.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести