ХР: Још једна замена идентитета, директор КБЦ-а Сплит поднео оставку

СПЛИТ:  Директор Клиничко болничког центра Сплит проф. др Јулије Мештровић поднео је оставку након што је сазнао за још један случај замене идентитета болничких пацијената.
jadransko more split pixabay
Фото: pixabay.com

Први познати случај догодио се 2. маја, када је здрава корисница сплитског Дома за старе у Вуковарској улици задржана у КБЦ Сплит, док је старица позитивна на коронавирус враћена у дом, пише сплитска Слободна Далмација.Теже последице спречене су јер је забуна откривена пре контакта са другим корисницима дома.

Случај о ком је директор КБЦ Сплит обавештен јуче и због кога је одмах у току дана министру здравља Вилију Берошу поднео оставку, почео је још 10. на 11. април.Тих дана су у КБЦ Сплит пристизали пацијенти из различитих домова за старе.

Две старице, једна из дома у Сегет Врањицу, а друга из дома у Дицму, једна 1939, а друга 1931. годиште, примљене су у приближно исто време и, колико је сада познато, у том је тренутку дошло до замене њихових идентитета.Обе су биле таквог здравственог стања да су тешко комуницирале са особљем болнице, па нису биле у стању ни јасно да се одазову на своје име.

Од тада на даље њихове дијагнозе су уредно вођене, али све време под погрешним именима.Једна од две пацијенткиње преминула је 16. априла, а пошто није имала ужу породицу, покопана је у присуству свог нећака, загребачког адвоката.

Због епидемије корона вируса, пре сахране ковчег није отваран, па је укоп протекао наоко сасвим нормално.Што се заиста догодило откривено је тек јуче поподне, када су здравствени радници другу старицу хтели да врате у Дом Флоренце у Сегет Врањицу.

Радници у дому дома одмах су приметили да је реч о другој особи, а не о њиховој штићеници.Чим је дознао што се догодило, Мештровић је назвао министра Бероша, поднео оставку и одмах покренуо интерну истрагу о случају.Након тога посетио је породицу старице која је заправо преминула и лично им саопштио шта се за све време догађало.

Иако је Мештровић поднео оставку лично министру, мора га разрешити Управно веће КБЦ-а Сплит.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести