Хиљаде на протестима против укидања права на абортус у САД

ВАШИНГТОН: Више хиљада људи окупило се у суботу испред Беле куће у Вашингтону и у другим градовима САД на протестима против укидања права на абортус, током којих су позвали председника Џозефа Бајдена да учини више након одлуке Врховног суда да поништи пресуду "Ро против Вејда", која је гарантовала право на абортус скоро 50 година.
1
Фото: Tanjug/Jose Luis Magana

Поједини учесници протеста, који је организовао Женски марс, везали су се се за капије испред Беле куће, узвикујући "Нећемо назад", преноси Би-Би-Си.

Према проценама организатора, око 10.000 људи било је окупљено на протестима широм САД.

Многи учесници протеста испред Беле куће, кажу да су фрустрирани јер сматрају да амерички председник Џозеф Бајден и његова администрација нису учинили више да заштите право на абортус.

Бајден је у петак потписао извршну уредбу којом се Министарству здравља налаже да заштити право на абортус, укључујући приступ абортусу медикаментима и хитној контрацепцији, као и да заштити приватност пацијента.

Међутим, овлашћења председника су ограничена, јер он не може да наметне закон у Конгресу и не може да поништи одлуку Врховног суда.

Очекује се да ће око 40 милиона жена у репродуктивном добу изгубити приступ абортусу наредних недеља.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести