Гутереш: Зараћене стране Јемена постигле сагласност

СТОКХОЛМ:  Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш данас је изјавио да су се зараћене стране у Јемену, након недељу дана мировних преговора вођених у Шведској, сагласиле о успостављању примирја у провинцији Ходеида и повлачењу снага из тог лучког града на Црвеном мору.
antonio guteres, EPA/PETER SCHNEIDER
Фото: EPA/PETER SCHNEIDER

АП преноси да је Гутереш захвалио делегацијама из Јемена на, како је казао, "важном кораку" и "правом напретку ка будућим преговорима за окончање сукоба" и додао да је следећа рунда преговора планирана уа крај месеца.

Бруталан четворогодишњи грађански рат воде међународно призната влада Јемена која ужива подршку коалиције коју предводи Саудијска Арабија, против побуњеника Хута који уживају подршку Ирана, напомиње америчка агенција.Према наводима Уједињених нација, ратно стање је довело до једне од најтежих хуманитарних криза у свету у којој 22 од 29 милиона становника Јемена треба помоћ.

"Ово је само почетак", казао је Гутереш и захвалио странама у преговорима "због доласка овде да се разговара о бољој буућности Јемена".Није било, како се наводи, добрих изгледа да ће преговори одмах довести до прекида сукоба, али се могао приметити напредак, на основу споразума о размени затвореника у коју је укључено око 15.000 особа. Та размена би требало да се догоди до 20. јануара.

У среду су УН изнеле још већа очекивања за прогресом у преговорима наводећи да је изасланик УН обема странама дао нацрт споразума на разматрање.

Тај документ садржи сет предлога укључујући један за политички оквир за послератно стање у Јемену, поновно отварање аеродрома у престоници Сани и предлог за Ходеиду кроз коју је неопходно обезбедити проток хуманитарне помоћи за милионе људи у Јемену.

EUR/RSD 117.5840
Најновије вести