Груевски побегао у Мађарску, где је затражио азил

БУДИМПЕШТА: Бивши премијер Македоније, Никола Груевски, јавио се из Будимпеште, где је од мађарских власти затражио политички азил.
1
Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Ја сам у Будимпешти и затражио сам политички азил од власти у Мађарској“, написао је Груевски на свом Фејсбук профилу.

Он је додао да је послењих неколико дана добијао претње по живот.

„Увек ћу остати веран Македонији. Никада нећу одступити“, поручио је Груевски, за којим су македонске власти расписале потерницу.

Груевског потражују због тога што се није у року јавио на издржавање двогодишње затворске казне, на коју је осуђен у случају куповине блиндираног "Мерцедеса".

Он последњх дана није био доступак правосуђу да би му се уручио позив.

Иначе, Груевски је осумњичен у још три судска поступка која је покренуло Специјално тужилаштво.

Мађарска влада: Без коментара о Груевском

Мађарска влада није потврдила, ни демантовала тврдње да је бивши македонски премијер Никола Груевски затражио политички азил у тој земљи, јавила је тв Телма.

„Не можемо ни да потврдимо, нити да демантујемо. Нисмо у могућности да коментаришемо индивидуалне захтеве за азил који су у процедури“, одговорено је тој телевизији из мађарске владе.

Раније данас Груевски је на свом фејсбук налогу објавио да се налази у Будимпешти и да је затражио политички азил у Мађарској.

Македонија: Министарство правде чека потврду да је Груевски побегао

Министарство правде Македоније саопштило је да ће екстрадицију бившег премијера Николе Груевског затражити након добијања званичне потврде МУП-а да је, како се наводи, побегао у Мађарску, преноси македонска телевизија Канал 5.

Најпре, кажу, трба добити потврду да је Груевски лоциран и да за њега постоји расписана међународна потерница.

Македонија је за Груевским јуче расписала националну, а данас и међународну потерницу због тога што се није јавио на издржавање двогодишње затворске казне.

Раније данас Груевски се огласио на Фејсбуку поруком да се налази у Мађарској, где је затражио политички азил.

Македонске власти још нису потврдиле да ли је фејсбук профил Груевског на којем је објављена та порука веродостојан.

Иначе, Груевски је осумњичен у још три предмета које је покренуло Специјално тужилаштво.

Због тога њему су раније одузета оба пасоша - лични и дпломатски.

Македонски МУП: Груевски у Мађарској, тражи азил

Македонски МУП потврдио је данас да се бивши премијер Никола Груевски налази у Мађарској и да је затражио азил у тој земљи.

"Након направљених провера, Министарсво унутрашних послова је утврдило да се Никола Груевски, који се тражи због извршења затворске казне у трајању од две године", налази у Мађарској, наводи се у саопштењу који је пренео портал а1он.мк.

Министарство унутрашњих послова Македоније добило је потврду од стране мађарског министарства да је Груевски у Мађарској и да је тражио азил.

Македонско министарство обавестило је о томе Основни суд Скопље 1, након чега се очекује да буде издато решење за међународну потерницу за бившег премијера.

EUR/RSD 117.3612
Најновије вести