Грци траже да се Крим зове и Таурида

Грци који живе на полуострву Крим позивају на враћање назива Таурида, чиме би се одала почаст прошлости. Кримски Грци позивају на име које је полуострво носило до двадесетих година прошлог века, док није постало једна од совјетских социјалистичких република.

Крим је назван Таурида 1783. године, када је постао део Русије. А четворословна реч која се сада користи у употреби је од XIII века. Постоји мишљење да је Крим добио име по аналогији са градом „Кирим“ — резиденцијом намесника хана Златне Хорде након што су Монголи освојили северну црноморску област.

И дошао је час када су Грци иступили са захтевом да полуострво добије још једно име. Република Крим такође треба да се зове Таурида, уверен је руководилац регионалне национално-културне аутономије Грка Иван Шонус.

„Грци су на полуострво донели цивилизацију и дат му је грчки назив. Дуго времена полуострво се звало Таурида, тако да никог нећемо увредити, знајући да такви преседани постоје у Русији као што су Северна Осетија-Аланија и Јакутија (Саха). Сходно томе, Крим такође заслужује да се историјски назива Република Крим — Таурида. Покрећемо иницијативу спровођења те чињенице“, рекао је он за Спутњик.

Шонус је уверен да друго име представља још један корак ка међународном признавању референдума из 2014. године, јер је у манифесту Катарине II о уласку Крима у састав Русије полуострво постало део Таврическе губерније и дуго година се звало само Таурида.

Према речима председника грчке дијаспоре, њени представници су већ обавестили и упутили писма многим инстанцама одакле им је одговорено да је предлог занимљив, али на путу ка његовом остварењу биће неопходно да се савладају неке потешкоће. Шонус је истакао да кримски Грци износе своју идеју суду јавности, где ће је промовисати на сваки могући начин.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести