Горбачов против нових зидова између Русије и Запада

МОСКВА: Уочи обележавања 30-годишњице пада Берлинског зида, последњи совјетски лидер Михаил Горбачов апеловао је да се не подижу нови "зидови" између Русије и Запада.
g
Фото: EPA/EFE MAXIM SHIPENKOV

"Сваки зид, фактички или прави је покушај скретања пажње са правог проблема јер се он не решава и зато сам против зидова. И у Европи ја сам против било каквих линија поделе или било каквих ''гвоздених завеса", рекао је Гробачов за Ројтерс.

У писаним коментарима Ројтерсу уочи годишњице пада зида, која се обележава 9. новембра, Горбачов је оптужио Вашингтон, бившег непријатеља Москве из доба Хладног рата, да уништава "архитектуру контроле нуклеарног оружја", која одржава безбедност света.

Горбачов је рекао да је забринут због "суморног стања" у односима Истока и Запада и посебно због одсуства дијалога у вези с нуклеарним наоружањем између Вашингтона и Москве.

Он је подсетио на повлачење Вашингтона из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета из 1987. године, који је он испреговарао са тадашњим америчким председником Роналдом Реганом, оценивши да таква одлука америчког председника Доналда Трампа "није дело великог ума".

"Колико год била опасна садашња ситуација, не мислим да она значи поново отпочињање Хладног рата. Нема идеолошке борбе између Русије и Запада, али постоје економске везе, слобода покрета, комуникација и културна конвергенција. Тако да сам убеђен да нови Хладни рат може да буде избегнут", рекао је Горбачов.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести