Француска: Убица платио ученицима да му покажу наставника

Чеченски тинејџер који је одрубио главу француском професору Самуелу Патију због приказивања карикатура пророка Мухамеда на часу платио је ученицима да идентификују наставника испред школе
francuska, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Daniel Cole)

ЛОНДОН: Чеченски тинејџер који је одрубио главу француском професору Самуелу Патију због приказивања карикатура пророка Мухамеда на часу платио је ученицима да идентификују наставника испред школе, потврдио је јавни тужилац надлежан за борбу против тероризма Жан-Франсоа Рикар на конференцији за новинаре.

Рикард је такође потврдио да је успостављен контакт између тинејџера и љутитог родитеља у школи, северозападно од Париза, који је на друштвеним мрежама позвао да се наставник отпусти, преноси Ројтерс.

Убица је идентификован као 18-годишњи Чечен Абдуалх Анзоров.

Још седам особа, међу којима два малолетника, ухапшено је ноћас у оквиру истраге убиства француског наставника, саопштила је претходно канцеларија Тужилаштва за борбу против тероризма.

Убиство је шокирало Француску и подсетило на напад од пре пет година на просторије сатиричног листа Шарли Ебдо, након што је лист објавио карикатуре пророка Мухамеда.

На париском Универзитету Сорбона данас ће бити одржана национална комеморација за Патија.

Самуел Пати биће постхумно одликован највећим француским признањем Легијом части.

Драгомир
21.10.2020 • 20:18
Да ли у Француској постоји закон о вређању на верској и националној основи?
EUR/RSD 117.3375
Најновије вести