Европска комисија препоручује кандидатски статус за БиХ

БРИСЕЛ: Европска комисија препоручила је данас Савету ЕУ да Босни и Херцеговини додели статус земље кандидата за чланство у Унији, изјавио је комесар за проширење и суседство Оливер Вархеји приликом представљања презентације Пакета проширења Уније у Комитету за спољну политику у Европском парламенту.
2
Фото: pixabay.com

Вархеји је затим набројао кораке које Унија очекује од Босне и Херцеговине, а то су 14 приоритета које је Европска комисија представила 2019. године у свом мишљењу за ову земљу.

БиХ треба да усвоји приоритетно измене интегрисаних амандмана у постојећем Закону о Високом судском и тужилачком већу. Такође, закон о високом судском и административном савету и усвоји закон о судовима Босне и Херцеговине.

Очекује се да донесе закон о спречавању сукоба интереса, предузме одлучне кораке за јачање превенције и борбе против корупције и организованог криминала и унапредити рад на обезбеђивању ефикасне координације на свим нивоима капацитета управљања границом.

БиХ треба да обезбеди забрану тортуре, гарантује слободу изражавања и медија и заштиту новинара, као ин да обезбеди резултате у функционисању на свим нивоима механизма координације о питањима ЕУ.

Комесар је додао да је Комисија спремна да помогне и прати напредак на терену.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести