ЕК разматра поступак против Мађарске због Клубрадија

БУДИМПЕШТА: Европска комисија саопштила је да ће можда размотрити правни поступак против Мађарске након што је она одбила да обнови дозволу за радио станицу Клубрадио чији су гости у емисијама често критиковали владину политику.
budimpesta, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Извршна власт ЕУ помно прати случај, рекао је портпарол Комисије Кристијан Виганд.

Пажљиво анализирамо усклађеност ових одлука са правом ЕУ, укључујући њихов утицај на слободу медија и плурализам у Мађарској, у којој Комисија има разлога за забринутост, рекао је Виганд за Ројтерс додајући да се Комисија неће устручавати да предузме законске мере ако буде потребно.

Клубрадио, који емитује програм 19 година, принудно је искључен прошлог месеца након што је изгубио спор због одузимања дозволе. Свој програм они од средине фебруиара емитују на Интернету.

Мађарска је јуче одбила захтев Клубрадија за лиценцу на тендеру за фреквенције у којем је био једини преостали кандидат, а уз образложење да не испуњава услове.

Надлежни орган за медије пресудио је да је због нестабилног финансирања станица неподобна за коришћење фреквенције и да њени програмски планови садрже грешке.

Клубрадио је у саопштењу навео да су његово пословање и финансије транспарентни и да испуњавају све моралне и правне стандарде.

Клубрадио ће се жалити на пресуду медијске власти на свим могућим релевантним мађарским и међународним судовима, поручили су.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести