Ђукановић: Ако се потпише Темељни уговор, следи смена Владе

БЕОГРАД: Црногорски председник Мило Ђукановић најавио је да ће и формално покренути питање смене Владе уколико следеће недеље буде потписан Темељни уговор са СПЦ на начин на који је најавио премијер Дритан Абазовић.
djukanovic
Фото: Tanjug/Predsedništvo CG

Он је у интервјуу за Н1 истакао да у тексту тог уговора нису довољно заштићени државни интереси Црне Горе, као и да је све рађено веома трапаво.

Ђукановић је недавно и за портал грађанске Војводине "Аутономија" говорио зашто се противи тексту Темељног уговора, а за Н1 поновио да он садржи делове који „кривотворе историју Црне Горе".

Сматра и да се у неколико тачака текста Темељног уговора крше Устав и закони Црне Горе, али додаје и да је оцекивао да ће се Абазовић одлучити за потписивање Темељног уговора са СПЦ у Црној Гори.

Каже и да је разговарао са Абазовићем и да су се договорили да се заустави процес потписивања Темељног уговора како би се дала шанса још једној тури консултација.

Пошто од тих консултација није било ништа, премијер Абазовић би потписао Темељни уговор за који смо оценили да је противан националним интересима Црне Горе. Уколико се потпише такав уговор, нема више маневарског простора, ми идемо у парламент са иницијативом за изгласавање неповерења Влади, поручио је Ђукановић.

Како је оценио, „државна политика Србије мора да прихвати да је Црна Гора независна држава која има право на избор свог пута“.

Да се престане са оценама, које сте као и ја пуно пута процитали, од стране председника Вучића као кључна замерка његовом претходнику Борису Тадићу да је пустио Црну Гору да оде. Црну Гору није нико пуштао, Црна Гора је хиљадугодишња држава која је својом вољом ушла у другу Југославију, била њен део све до деведестих година, остала део СРЈ после распада СФРЈ, која је у датом тренутку одлуцила да обнови своју независност и то је ствар наше воље, навео је Ђукановић.

На питање да ли је био у Београду после 2013. године, каже да није био последње две године, али да је претходно долазио.

Да, како не. Сигурно нисам у последње две године, али пре тога да. Имам пријатеље у Београду, Новом Саду, имам породицу… Долазио сам у званичне и у незваничне посете са државним врхом Србије и разговарали смо и потпуно приватно, незванично, казао је.

Колико год се неки центри трудили да од њега направе антисрбина, то им, како каже, не полази за руком.

Нисам ни антисрбин, ни антихрват, ја сам Црногорац, човек који има најбоље емоције према свима који живе у Црној Гори и према свима из нашег окружења. Према томе, не пада ми на памет да избегавам Београд, рекао је Ђукановић.

На питање да ли ће се поново кандидовати за председника Црне Горе на изборима 2023. године, одговара да још о томе није одлучио, али додаје и да је приватно увек ближи да буде ван политике, јер, како каже, када неко толико времена проведе на неким тешким пословима, онда се и умори.

Али, у сусрет изборима ћу сам и са својим сарадницима проценити да ли и даље постоји потреба за мојим даљим политичким ангажманом, закључио је Ђукановић.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести