Дуда ипак подржао абортус у случају фаталних аномалија фетуса

ВАРШАВА: Председник Пољске Анджеј Дуда је изјавио данас да сматра да би жене требало да имају право на абортус уколико носе фетус са фаталним урођеним аномалијима.
d
Фото: Youtube Printscreen

Овај став је у супротности са његовим ранијим изјавама, када је поздравио одлуку Уставног суда којом је таква могућност укинута, а који је довео до масовних протеста широм земље, преноси АП.

"Не може бити да закон захтева такву врсту херојства од жене", рекао је пољски председник у интервјуу за радио РМФ ФМ.

Дуда је рекао да се он и даље залаже за забрану абортуса у свим случајевима осим када је реч о фетусу са фаталним урођеним аномалијама.

Председник је напоменуо да се он противи побачају фетуса са Дауновим синдромом, што је до сада био главни разлог за легално окончање трудноће у Пољској и позвао на усвајање новог закона који ће разграничити фаталне аномалије фетуса од оних које нису угрожавајуће по живот.

Изјава председника Пољске уследила је седам дана по почетку масовних протеста у земљи, након што је суд донео одлуку према којој је окончање трудноће због фаталних урођених аномалија фестуса неуставно.

Овом одлуком абортус у Пољској је готово у потпуности забрањен, а изузети ће бити само они случајеви у којима је угрожен живот мајке или када је трудноћа настала као последица злочина као што су инцест или силовање.

У земљи је већ раније био на снази један од најрестриктивних закона о абортусу у читавој Европи.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести