Додик: Најважнија подршка Путина и Русије

МОСКВА, БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је за РТРС након састанка с руским председником Владимиром Путином у Москви да је задовољан разговором, те да су разговарали о ситуацији у Републици Српској и БиХ и заједничким економским пројектима.
d
Фото: Youtube Printscreen

Додик је истакао да је Путин упознат са детаљима, да га је интересовало све што је актуелно, од могућег развоја политичке ситуације, рада и понашања међународних актера, до статуса Републике Српске и уставних решења.

Највише времена разговарали су о развоју политичке ситуације у БиХ, казао је Додик, а као најважније истакао шпдршку Путина и Русије.

Рекао је и да је поносан на чињеницу да Република Српска у свету има тако моћну и велику адресу као што је Русија на којој се чују проблеми Српске.

Истакао је да је импресивно да једна мала Република Српска плени пажњу и самог председника Путина и те "велике драге земље".

Путин је, како је рекао Додик, објективан, жели да подржи све напоре за миран и демократски развој.

Путин је дао подршку међународном праву, поштовању Дејтонског споразума, очувању мира и потреби што већег ангажмана за разговор са различитим партнерима, рекао је Додик.

Додао је да Путин подржава БиХ састављену од два ентитета и три народа и да сматра да само ентитети и народи могу да доведу до одређених промена, а "да би све што би било наметнуто имало лош пролаз у будућности".

Додик је рекао и да са Путином није разговарао о могућим санкцијама против њега. Битнија тема, је, према његовим речима, била предстојећа посебна седница Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности.

Путина је интересовало да ли ми по Уставу и Дејтонском споразуму имамо право на оружане снаге, индиректне порезе и правосуђе. Рекао сам му да је то функционисало и да су то међународни западни партнери укинули. Њему је најважније било да се зна да ли је то у складу са Уставом или није, нагласио је Додик.

Он је навео да је Путин изразио интересовање и у вези с имовином ентитета и да је питао како је могуће да неко узме имовину тек тако.

Рекао сам му да Републици Српској жели да се наметне да уђе у Парламент БиХ и тако донесе закон у коме би дала Босни и Херцеговини имовину којом ми већ располажемо 20 и нешто година и која је дефинисана Дејтонским споразумом. Све оно што припада ентитетима је њихово. Путин је рекао да то разуме, истакао је Додик и додао да Република Српска брани своју имовину и да ће Русија дати подршку том питању.

Додик је од Путина добио обећање да ће цена гаса за Републику Српску остати иста.

Подржаће се изградња гасовода који планирамо сутра да договоримо са директором Гаспрома у Санкт Петербургу, рекао је Додик.

Додао је да је Гаспром заинтересован за сарадњу са Српском, те да је раније договорена градња гасовода и две гасне електране у РС.

Ја то сада желим да ојачам и поставим на темеље. Да Србија гради доводни гасовод до Републике Српске и да ми наставимо даље од Дрине до Бањалуке и Новог Града, навео је Додик и најавио да постоји велика шанса да градња гасовода почне већ наредне године.

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести