Десетине "жутих прслука" пред судом, изречене прве пресуде

ПАРИЗ: Десетине особа изведено је данас по подне пред француски суд по хитном поступку, након хапшења у суботу током протеста "жутих прслука" у Паризу, а изречене су и прве пресуде - већином затворске казне у трајању од неколико месеци, али и новчане казне преносе француски медији.
zuti prsluci, Tanjug
Фото: Tanjug

Претежно је реч о младима који су незапослени или имају ниска примања, а често су већ били кривично гоњени због чланства у одређеним групама с циљем уништавања или насиља и гађања снага реда пројектилима.Првом осуђенику, Гзавијеу (26), суд је данас изрекао казну од два месеца строгог затвора, преноси "Фигаро".

Гзавије тврди да је "само бацио мали камен" и да сада жали због свог поступка који, каже, каља кредибилитет "племенитог покрета жутих прслука".Валантен (22) је признао да је бацио сузавац на снаге реда како га не би "ухватиле за врат", али наводи да "није размишљао" и да је "учинио нешто неразборито". Он је осуђен на новчану казну од 1.200 евра.

С друге стране, неименовани младић, који је из Нормандије дошао у Париз да "протестује" и ухапшен на Јелисејским пољима, данас је пуштен, а претходно је оптужен због ношења папирне маске и поруке коју је послао пријатељици, а у којој каже да "можда има жељу да разбија".

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести