Да ли је Италија прерано ублажила мере?

ТРСТ: Италија већ трећи дан функционише по правилима фазе 2, у којој ће грађани морати да се навикну да живе с вирусом, који, како упозоравају научници, још увек кружи, а неке студије упозоравају да је ублажавање мера учињено прерано.
italija koronavirus
Фото: Pixabay.com

Како преносе медији, упозорења стручњака се одноде на то да је око 80 хиљада Италијана још увек заражено коронавирусом, да на сваки утврђени случај долази јос 5 до 10 особа које су позитивне, али нису идентификоване, а настављају да шире болест.

Констатује се да нема тестова за масовну контролу становниства, мобилна апликација преко које би се требало надгледати ширење вируса, јос увек је у фази развоја, лабораторије још увек нису опремљене за серолоске тестове, праћење епидемиолошке ситуације преко локалних амбуланти и породичних лекара, још није успостављена, нису организоване Ковид19 болнице, према плану са 15 хиљада лежајева...

А без одговарајућих и неопходних мера застите Италија ризикује да за два месеца има нових 23 хиљаде мртвих због коронавируса, упозорава енглески “Империјал Колеџ”, који је направио студију, заједно са Универзитетом Оксфорд и Светском Здравственом Организацијом, претпостављајући три евентуална сценарија за развој епидемије Ковид19 у Италији.

Прва претпоставка је да је карантин остао на снази, друга да се након тоталног карантина слободно креће 20 одсто од укупног броја становника од пре пандемије, трећа хипотеза је повратак слободе за 40 одсто становништва. Ова трећа хипотеза, без неопходних мера заштите, довела би до десетине хиљада нових преминулих, прогнозира студија.

О ситуацији у Италији у току пандемије коронавируса истразивање је направљенао, и резултати објављени у Општој болници у Пекингу (ПЛА).

Један од закључака је да је Италија превише рано ушла у фазу слабљења мера против пандемије и ризиковала нови талас ширења вируса.

Кинеско истраживање имало је за циљ да утврди зашто је ширење пандемије и ниво смртности од Ковида19 у Италији било више од онога у Вухану. За истраживање су користили стандардни математици модел СИР.

Уверени смо да је Италија прерано олабавила карантин, чак три месеца пре датума који се добије, поређењем различитих података и мера. Пандемија још није прошла и Италија ризикује други талас заразе, један је од закључака пекиншке студије.

У документу се истиче значај превентивних мера које могу много смањити ризик и број заражених као што је то био случај у два протекла месеца када је пандемија достигла врхунац.

Захваљујући мерама ограничења и заштите Италија је, у марту и априлу, према налазима пекиншког истраживања, избегла смрт најмање 300 хиљада људи.

Светска здравствена организације је преко свог директора за Европу Ханса Клуге, подржала прелазак Италије из акутне у фазу постепеног слабљења мера заштите, уз препоруку да се “јача примарна медицинска заштита, консолидују болнички капацитети на бази науке како би се заштитио драгоцени људски капитал земље”.

EUR/RSD 117.5626
Најновије вести