Цвијановић: Прича о икони покушај скретања пажње

БАЊАЛУКА: Председница Републике Српске Жељка Цвијановић оценила је да некоректним проблематизовањем иконе, коју је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, настоји да се скрене пажња са скандала који су изазвали чланови Председништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, одбијајући да се у Сарајеву састану с Лавровим.
Željka Cvijanović Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Цвијановић је јуче за Радио Републике Српске истакла да у том смислу великом галамом покушава да се пронађе противтежа поменутом скандалу.

Користи се ситуација након посете Лаврова, док су одређени људи (Милорад Додик) били у изолацији и имају здравствене проблеме услед заразе вирусом корона, додала је она, преноси РТРС.

Истакла је да су политичко Сарајево, федерални медији и опозиција у Српској спремно и заједнички кренули са причом о наводно украденој украјинској верској реликвији, али да до сада није виђено да је уследила одређена акција с друге стране.

Мислим да ту неуспешно покушава да се баци мрља на посету дипломате великог формата Сергеја Лаврова Источном Сарајеву и Српској, што је велика ствар. Суштина је да се састао са званичницима из Српске и након тога отишао да обави протоколарне обавезе у оквиру посете федералном Сарајеву. Штета је што то одређени људи нису препознали као прилику да са Лавровом причају о битним стварима, већ су показали недораслост ситуацији и апсолутно непоштовање према Русији и извргли руглу БиХ, рекла је Цвијановић.

Подсетила је да ФБиХ зависи од руског гаса, који су и у ратном периоду добијали по поволним ценама, упркос ранијим дуговањима.

Додиков кабинет од амбасаде Украјине тражи информације о икони

Из кабинета председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика писали су Амбасади Украјине у БиХ са молбом да достави релевантне информације у вези са иконом коју је он поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, преносе медији у БиХ.

У ноти у коју је бањалучка Алтернативна телевизија имала увид, од Амбасаде Украјине у БиХ је затражено да објасни на основу чега базира тврдње да је икона културна баштина те земље, да изнесе релевантне доказе који нису базирани на интернет изворима као и да објасни и предочи доказе коме и у којем периоду је она припадала, ако их поседује.

У допису се истиче да се, према сазнањима Кабинета, предметна икона не налази ни на једној листи заштићеног, изгубљеног или отуђеног културног блага ниједне земље.

У циљу наставка добрих и пријатељских односа са Украјином, као и пуном поштовању свих међународних конвенција које се тичу заштите националних, историјских и културних добара и забрани њиховог отуђивања, а имајћи у виду тврдње Амбасаде Украјине да је предметна икона део украјинске културне баштине молимо да Амбасада у Сарајеву, Кабинету српског члана Председништва БиХ достави што је пре могуће све релевантне информације у вези са предметном иконом, каже се у ноти.

То, како се наводи, укључује да Амбасада Украјине достави на основу чега базира своје тврдње да је предметна икона део "украјинске културне баштине", као и да за те тврдње достави релевантне доказе, којим би се те тврдње потврдиле.

Тражи се и да Амбасада Украјине достави све релевантне информације које нису базиране на основу "интернет-ресурса" и погрешно медијски интерпретираних навода, него на основу правно ваљаних чињеница и доказа.

Уколико Амбасада Украјине поседује доказе да је реч о икони која је део украјинске културне, верске, и историјске баштине, да Амбасада информише коме је и у којем тренутку припадала предметна икона, да ли је икона отуђена, од кога, када и где, као и да ли се налази на било којој листи отуђених предмета које Украјина потражује, наводи се у ноти, преноси АТВ.

У договору с дародавцем, руска страна предала је данас Амбасади БиХ у Москви икону коју је председавјући Председништва БиХ Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, потврђено је из Амбасаде БиХ у Москви за РТРС.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести