Црнадак: Из Трста подстрек за евроинтеграције целог региона

БЕОГРАД: Иако у Трсту није потписала Споразум о транспортној заједници важан за инфраструктурно повезивање Балкана, сва је прилика да ће и Босна и Херцеговина бити у том пројекту, изјавио је министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак.
Igor Crnadak Foto: RTS
Фото: RTS

Гостујући на РТС, он је рекао да из Трста носи добре утиске јер су, како је истакао, послате до сада најјаче европске поруке према Балкану и да је најјасније до сада да Европска унија "неће бити комплетна док ми не будемо тамо заједно са њима".

"С друге стране, имам и један део негативних утисака који се пре свега односе на Босну и Херцеговину и оно што се дешавало са транспортном заједницом, али мимо тога јако су позитивни утисци јер су добре и опште поруке које су отишле и врло корисне одлуке о новим пројектима за регион", рекао је Црнадак .

На питање да ли је план Берлин плус, који је практично промовисан у Трсту, компензација за чланство у ЕУ, он је рекао да се не ради о супституцији за чланство у ЕУ, нити о некаквој врсти утешне награде.

"Напротив - ово је само још један додатни подстрек и један додатни алат за европске интеграције целог региона и мислим да је добро што је Берлин схватио да европски процес иде у добром смеру, али да ефекти нису довољно јаки и да их треба оснажити, и у том контексту ја видим Берлин плус. БиХ ће у том процесу максимално учествовати", рекао је Црнадак.

Он је рекао да ће министар иностраних послова Србије Ивица Дачић и он у уторак заједно отворити нову зграду амбасаде БиХ у Србији и тиме послати снажну поруку о још јачим везама у будућности БиХ и Србије, 

"Мислим да као што у обичном, у овом свакодневном људском животу знате, када се одлучите на куповину вредне некретнине онда то значи да сте озбиљни са тим простором и мислим да је ово још једна потврда да ми из БиХ и ми који смо из РС, али БиХ у целини, желимо стабилне, чврсте, јаке везе са Србијом", рекао је Цранадак .

Црнадак је рекао и да сматра да присуство свих званичника из БиХ на инугурацији председника Србије Алекснадра Вучића показује две ствари - да људи из Сарајева разумеју да треба да граде те односе, те да је добро што су ту били и Изетбеговић и Звиздић, али исто тако, додао је, веома је важна порука председника Вучића коју је послао позивајући све људе који су битни у политичком смислу из РС, јер је тиме показао да не жели да прави грешку неких својих претходника делећи људе у РС на добре и лоше Србе. 

Тиме је показао да смо му сви ми који тамо радимо одговорне послове практично једнаки, оценио је Црнадак. "Ми морамо да градимо те односе још, ја очекујем да поруке које су стизале и од господина Вучића и од Владе Србије у претходном периоду добију више и искренијих саговорника и у Сарајеву, и онда сам сигуран да ће то да иде узлазним путем", рекао је Црнадак. 

Постоје, додаје, и ствари које су нека "врста ожиљка у претходном периоду", попут напада на Вучића у Сребреници, а који ни две године након што се догодио није разрешен, али каже да без обзира на све то очекује да односи иду узлазном путањом.Како је навео, сви тежимо ка још бољем економском развоју, а и даље велики проблем представљају незапосленост, одлазак мадих људи, али и одлазак оних који имају послове, јер овде не виде перспективу. 

"Морамо да урадимо више на владавини права и борби против корупције и наравно заједнички стратешки спољнополитички циљ нам је чланство у ЕУ. Тако да у том оквиру видим да ћемо заједнички да радимо и мислим да су то и слични проблеми и слична решења која су пред нама", рекао је Црнадак.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести