Ципрас: Грађани ће гласати о поверењу мерама опоравка

АТИНА: Премијер Грчке Алексис Ципрас рекао је да ће парламентарни избори, заказани за 7. јул, бити прилика да се грађани изјасне и о мерама опоравка које је покренула његова влада, преноси АНА-МПА. 
cipras kvadriterala
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

"Гласачи морају да упореде програме Сиризе и Нове демократије и да буду свесни да је Грчка напустила програме фискалног прилагођавања, односно меморандума, како би зауставила жртве у свом друштву“, истакао је Ципрас. 

Додао је да то не значи да не постоји ризик повратка у, како је рекао, "суморне дане 2012, 2013. и 2014. године", када се спроводила политика оштре штедње. 

"Једини начин да се спречи повратак у прошлост је да Грци искористе моћ свог гласања на превременим парламентарним изборима 7. јула", рекао је грчки премијер. 

Одговарајући на критике о отпуштањима у јавном сектору, лидер Сиризе и шеф грчке владе рекао је да такво питање није било покренуто 2014. године када је актуелни лидер највеће опозиционе странке у Грчкој Киријакос Мицотакис био министар административне реформе. 

"Грчки народ мора да зна истину, будући да је Мицотакис покренуо мере отпуштања и пензионисања у јавном сектору", закључио је Ципрас. 

У Грчкој ће 7. јула бити одржани превремени парламентарни избори, након што је владајућа странка Сириза изгубила на изборима за Европски парламент и локалним изборима, освојивши скоро десет одсто мање гласова у односу на опозициону Нову демократију. 

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести