Четвртина новог буџета ЕУ за ублажавање климатских промена

БРИСЕЛ:  Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је данас у Бриселу да ће у новом седмогодишњем буџету Европске уније, сваки четврти евро бити намењен борби против климатских промена.
zan klod junker
Фото: Tanjug (AP Photo/Alastair Grant)

"У следећем финансијском раздобљу од 2021. до 2027. сваки четврти евро у европском буџету биће потрошен за ублажавање климатских промена", рекао је Јункер у говору на скупу на којем је главна звезда била шведска тинејџерка Грета Тунберг, активисткиња за заштиту климе, преноси Хина.

Комисија за раздобље од 2021. до 2027. предложила је дугорочни буџет у износу од 1 135 милијарди евра, што представља 1,11 посто бруто националног дохотка 27 држава чланица ЕУ-а (БНД). 

Већ неколико недеља средњошколци у Бриселу сваког четвртка протестују за заштиту климе, слични покрети постоје и у Немачкој, Швајцарској, Француској, Аустралији, где деца једном недељно пропуштају неколико часова наставе и траже од политичара да на светској конференцији о клими 2020. договоре нове мере за смањење емисије штетних гасова.

Јункер је истовремено критиковао америчког председника Доналда Трампа, који сматра да су климатске промене измишљене и да је реч о идеолошкој конструкцији.Шеснаестогодишња Швеђанка Грета Тунберг рекла је да би ЕУ требало двоструко да повећа циљеве смањења емисије штетних гасова како би се зауставило глобално загревање, а тренутни зацртани циљеви Уније су да се до 2030. године емисија смањи за 34 посто у односу на ниво из 1990. 

Млада шведска активистикиња рекла је након скупа у Европском економском и социјалном савету да је "тужна" што је Јункер само мали део свога говора посветио клими.

"Мислим да је променио тему и није пуно причао о климатској кризи, што је наравно тужно", рекла је Грета.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести