Бугарска нота Скопљу, споран споменик код Прилепа

СОФИЈА: Бугарско министарство спољних послова уручило је протесну ноту отправнику послова македонске амбасаде у Софији Владимиру Крстевском, због промене текста на спомен-плочи устанику Вељку Велковском-Скочивирчету и његовим саборцима у селу Клепач код Прилепа, саопштено је из бугарског министарства спољних послова.
bugarska
Фото: Youtube Printscreen

У извештају дописника агенције МИА се наводи да је директорка дирекције за југоисточну Европу у бугарском МСП Вања Андрејева уручила ноту Крстевском, у којој га обавештава да је бугарска дипломатска мисија у Скопљу открила промену текста на плочи устанику Скочивирчету и осморици његових сабораца.

Власти у Софији тврде да је промењен оригинални натпис на спомен-плочи био исписан на бугарском језику и да су промењена нека од имена настрадалих устаника.

Бугарска блокира почетак преговора Северне Македоније са ЕУ због спора у дефинисању националног иденититета Македонаца и захтева да македонске власти признају да су неки од највећих македонских националних јунака, попут Гоце Делчева, били заправо Бугари.

EUR/RSD 117.5815
Најновије вести