Бугарска критикује АстраЗенеку: Отели сте нам наду

СОФИЈА: Министар здравља Бугарске Костадин Ангелов је критиковао компанију АстраЗенеку да није испоштовала договорену испоруку вакцина и тражила је моменталну дистрибуцију 52.800 доза, које су померене за 1. март, уз поруку да је ова фармацеутска кућа отела наду бугарском народу.
Astrazeneka kovid 19 vakcina  Foto: Oxford University/EPA
Фото: Астразенека kovid 19 вакцинa Foto: Oxford Universit

У писму у којем провејава оштар тон, Ангелов је написао да неуспех АстраЗенеке да испоручи договорене вакцине "компромитује масовну вакцинациону кампању која је Бугарска почела прошле недеље", пренео је Ројтерс.

Бројни Бугари су похитали у суботу да добију вакцине, чиме се повећао број имунизованих грађана, али су брзо остали без АстраЗенекиних доза.

Британско-шведска компанија је саопштила Европској унији да ће смањити испоруку за 60 одсто због проблема у производњи.

По ЕУ шеми, Бугарска је наручила 4,5 милиона доза вакцине АстраЗенека, које су планиране да стигну у наредних седам месеци.

У фебруару је требало да стигне 450.000 доза, а допремљено је 117.000 доза.

Испорука 142.400 доза, потврђених 15. фебруара, сада је померена за 1. март и смањена је за две трећине, навео је у писму Ангелов.

Недостатком вакцина које су биле договорене са вашом компанијом, послата је порука бугарском народу: ''АстраЗенека вам је отела наду из руку'', закључује се у писму.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести