Британија престигла Италију по броју жртава

ВАШИНГТОН: Велика Британија престигла је данас Италију и постала прва у Европи по броју жртава корона вируса, а друга у свету, одмах иза САД.
korona virus
Фото: pixabay

У САД је број преминулих данас премашио 70.000, док је више од 1,2 милиона људи заражено корона вирусом, а Русија поново бележи нагли пораст у броју заражених.

У Кини већ три недеље нема смртних случајева, а Јужна Кореја поново је покренула сезону бејзбола.

У Европи је највише заражених у Шпанији, њих 250.561, а највише преминулих у Великој Британији.

Британска влада саопштила је данас да је 29.427 особа преминуло од корона вируса, чиме је престигла Италију, где је преминуло 29.315 људи.

Коментаришући податак да је у Великој Британији забележено највише смртних случајева у Европи, британски министар спољних послова Доминик Раб рекао је да је то "огромна трагедија".

Он је, међутим, одбио да прави поређења између земаља.

"Не мислим да ћемо имати праву пресуду колико су земље урадиле док се не оконча пандемија, и нарочито док не добијемо свеобухватне међународне податке о свим узроцима смртности", рекао је Раб.

У свету је број оболелих од корона вируса премашио 3,7 милиона, а број преминулих је већи од 256.000. Опоравило се више од 1,2 милиона људи, показују подаци сајта Wорлдометерс.

Сен Пјер и Микелон, острвска територија под француским суверенитетом, на том сајту је на самом дну листе земаља света, са једним регистрованим случајем корона вируса, док су на Коморима у Индијском океану и у британској прекоморској територији Ангвили до сада забележена по три случаја Ковида-19.

У Русији је поново дошло до наглог пораста у броју заражених, пошто је трећи дан за редом пријављено више од 10.000 оболелих.

У исто време, многе европске земље које су ублажиле строге рестриктивне мере након што су обуздале број новозаражених, пажљиво су посматрале бројке.

"С великом сигурношћу знамо да ће доћи до другог таласа, већина научника је сигурна у то. И можемо претпоставити да ће бити и трећег таласа", рекао је Лотар Вилер, шеф националног немачког центра за контролу болести.

Италија је ове недеље дозволила да се 4,4 милиона људи врати на посао и ублажила рестрикције о кретању први пут после два месеца.

У Италији је забележено 1.075 нових слуцајева корона вируса, најмање у протекла два месеца, али је број смртних слуцајева порастао за око 40 у протекла 24 сата.

У Француској је у протекла 24 сата 330 људи умрло од последица корона вируса, циме је укупан број смртних слуцајева порастао на 25.531, показују подаци владе, што је највећи пораст у броју жртава у протеклих шест дана.

Јужна Кореја пријавила је само три случаја корона вируса, најмање од 18. фебруара.

У тој земљи доћи ће до поновног отварања школа у фазама, а данас је почела и бејзбол сезона, али без гледалаца.

Прошло је три недеље откако је Кина, у којој је пандемија почела крајем прошле године, пријавила последњи смртни случај. Та земља данас је пријавила само један случај корона вируса.

Друге земље у азијско-пацифичком региону потисле су пандемију, укључујући Хонгконг, Тајван, Вијетнам, Тајланд, Аустралију и Нови Зеланд, који није пријавио ниједан случај већ два дана.

Стручњаци упозоравају да у Индији, која има 1,3 милијарди становника, тек следи врхунац пандемије.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести