Берлински суд укинуо забрану протеста корона-скептика

БЕРЛИН: Берлинска полиција затражила је данас појачање од више хиљада људи из других делова Немачке због протеста противника мера против коронавируса планираних за викенд, након што је суд у Берлину укинуо забрану тог скупа.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

Градске власти забраниле су раније ове недеље протест корона-скептика страхујући да око 22.000 демонстраната колико се процењује да ће се окупити, неће моћи да одрже прописану дистанцу од метар и по нити да ће поштовати обавезу ношења маски.

Забрана је изазвала гнев организатора протеста и њихових присталица који су преплавили друштвене медије порукама у којима обећавају да ће прекршити забрану, док су поједини позивали и на насиље, преноси Гардијан.

Берлински управни суд стао је на страну демонстраната наводећи да нема индиција да ће организатори "намерно" игнорисати правила социјалне дистанце и угрозити јавно здравље.Суд је критиковао градске власти због увођења забране без разматрања алтернатива, као што је промена локације или дозвола за окупљање мање групе људи.

Град може да се жали на одлуку суда.Градске власти су као разлог за забрану навеле понашање демонстраната на скупу пре неколико недеља, који нису поштовали правила социјалне дистанце и ношења маски.

У Немачкој је протеклих недеља забележен порашт броја новозаражених и званичници страхују да би протести могли да допринесу ширењу заразе.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести