Америчка влада на мети хакера

ВАШИНГТОН: Америчка влада потврдила је у среду да су хакери у скорашњем нападу циљали и њене мреже, као и да је напад, који је значајан, још увек у току, преноси Ројтерс.
hakeri napad / pixabay.com
Фото: pixabay.com

Ово је ситуација која се још увек развија, и док још увек покушавамо да разумемо пун опсег ове кампање, знамо да је она погодила мреже унутар савезне владе, наводи се у заједничком саопштењу Федералног истражног бироа (ФБИ), Агенције за сајбер безбедност и инфраструкту (ЦИСА) и Канцеларије директора Националне обавештајне службе (ОДНИ).

Технолошка компанија "Соларвиндс корпорејшн", која је била кључна полазна тачка за нападе хакера, наводи да је око 18.000 њених клијената преузело компромитовану верзију ажурираног софтвера која је хакерима омогућила да непримећено шпијунирају предузећа и агенције током девет месеци.

Америчке обавештајне агенције и агенције за безбедност су у последњих неколико дана схватиле да су неке федералне мреже на мети хакера, а истрага поводом овог случаја је тренутно у току.

Национални саветник за безбедност Роберт О''Брајен је због напада хакера скратио своје путовање по Европи у уторак и вратио се у Вашингтон.

Ројтерс је раније у току ове недеље пренео да анонимни извори наводе да хакери раде за Русију и да су надгледали интерне мејлове у оквиру министарства финансија и министарства трговине.

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести